Onderwijs efficiënter maken doe je zo

Als je zelf in de onderwijssector te werk bent gesteld dan ken je het goed. Er wordt veel gepraat en gepland voordat een nieuw jaar begint. Er wordt dan een schoolplan en jaarplan opgesteld. Velen stellen zich dan de vraag, wat nu? Deze plan ook daadwerkelijk om te zetten in acties is veel moeilijker dan sommige mensen denken. In deze blog bespreken wij 3 punten die je hierbij kunnen helpen.

 

Het jaar bord

Een bord is altijd handig om te hebben. Hier kun je duidelijk je plan op neerzetten. Iedereen heeft er gemakkelijk toegang toe. Zo kun je beter de taken indelen en bepalen waarop je eerst de focus legt. Zo ga je niet met alle taken tegelijkertijd aan de slag. Door deze focus heb je de tijd om samen deze taken af te werken.

 

Het is handig om alle taken van het jaarplan in verschillende groepen te zetten. Welke taken moeten dringend afgewerkt worden? Of welke zijn het meest belangrijk voor de leerlingen? Begin met deze en werk zo door je lijst.

 

Bereid je voor

Voordat je aan een thema begint, moet je onderzoek doen. Neem even de tijd om je met een team voor te bereiden op het komende thema. Wat is er over het thema al bekend? Er zijn veel onderzoeken waarvan je gebruik kunt maken. Je moet dus niet van nul beginnen. Ook kun je dan meteen aan de slag en verlies je geen tijd door onnodig te moeten zoeken.

 

Constant verbeteren

Als je veel dingen verbeterd, moet je deze bijhouden. Dit maakt het niet alleen overzichtelijker, maar motiveert ook. Hiervoor kun je een verbeterbord gebruiken. Op zo een verbeterbord zet je de doelen voor de komende periode. Elke week kom je samen met een klein team voor een snel meeting. Hier bedenken jullie acties en bespreken jullie de reeds gebruikte acties en wat het resultaat was. Na ongeveer 15 minuten ga je weer aan de slag met de acties die je bedacht hebt. Volgende week ga je dan weer deze nieuwe acties bespreken. Zo creëer je passend onderwijs voor je leerlingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *